Complex Coaching
Ördögi kör

Ördögi kör

Az életünk során sokszor találjuk magunkat olyan helyzetben, amikor azt érezzük, hogy valami nem kerek. Sokunkban meg is fogalmazódik, hogy talán fel kellene keresni egy szakembert. Ezt azután vagy meglépjük, vagy nem. Tapasztalatom szerint jó elindulni, és elkezdeni felgöngyölíteni - a gyakran láthatatlan - szálakat. De nagyon nem mindegy, hogy kihez mész, mi a menete, mi az eredménye. Módszer sok van, segítő sok van, de nem mindegyiktől azt kapod, amit vársz. Persze, ha tudod, mit vársz!? A terápiás utazásban rengeteg csapdahelyzet rejlik, összeszedtem néhány dolgot, amikre figyelj:

1, A segítő nem ad tanácsot, nem mondja meg, mit csinálj és mit ne. Hagyja, hogy kibontakozz, ehhez biztosítja számodra az értő figyelmet, a biztonságos légkört, a szakszerű kérdéseket és terápiás módszereket.

2, Soha nem sértődik meg, mert nem azt a választ kapja, amit vár.

3, Nem generál újabb és újabb problémákat, hagyja, hogy a saját ritmusodban fejlődj.

4, A terápiás időszak nem tart hosszú évekig, heti rendszerességgel. Mert akkor pont az nem valósul meg, ami a közös munka lényege lenne. Mégpedig, hogy magadra találj a saját életedben, hogy felelősséget tudj vállalni az életedért, a döntéseidért, hogy megéld a saját konfliktusaidat, fájdalmaidat, megoldásaidat.

A jó segítő azonban azt is tudja, hogy egy életben több terápiás időszak van, csak nem egybefüggően.

5, A saját fejlődésén is folyamatosan dolgozik. Látod, hallod, érzékeled.

6, A kompetenciáját ismeri, és annak megfelelően vállal eseteket. Például, ha vállaltan férfigyűlölő, akkor biztosan nem tud neked segíteni a párkapcsolati problémáidban...(ilyen van...)

 

Amire - a fentieken kívül - mindenképpen figyelj, az saját magad. Fejlődsz, érzed a változást, jobb irányba megy az életed, érted, mi történik veled...??

Ha egy helyben toporogsz, és egyre rosszabbul érzed magad a bőrödben, akkor biztosan nem vagy jó helyen. Ilyenkor ne a változás, változtatás iránti igényedet add fel, hanem keress másik segítőt!