Complex Coaching
Nem feltétlenül látványos – A sokarcú bántalmazásról

Nem feltétlenül látványos – A sokarcú bántalmazásról

Valamiért az él bennünk, hogy a bántalmazás minden esetben fizikai erőszakkal, testi fölénnyel jár együtt, és nagyrészt férfiak követik el. Persze ilyen is van számtalan, de a bántalmazás maga sokkal árnyaltabb, összetettebb.

Bántalmazó párkapcsolatban sokkal többen élnek, mint azt gondolnánk. Mert mi is tartozik ebbe a körbe? Minden olyan helyzet, ahol nem lehetsz önmagad, ahol nem hagynak kibontakozni, ahol elidegenítenek mindentől és mindenkitől, ahol megaláznak, ahol büntetnek, fenyegetnek, méltatlanul beszélnek és bánnak veled, ahol kontrollt gyakorolnak feletted, ahol nem vagy egyenrangú, ahol a másik rezdüléseit kell figyelned, hogy ne legyen baj..., arra utal, hogy bántalmazó kapcsolat elszenvedője vagy. Ezek olyan szintű pszichés és lelki törést eredményeznek, ami minden, csak nem a boldog együttélés záloga. Amivel nők és férfiak egyaránt “nyugtatják” magukat az az, hogy egy párkapcsolat már csak ilyen, hiszen mindenkinek megvannak a hülyeségei, senki sem tökéletes. Ennél nagyobb önhazugságot, csapdát nehezen tudok elképzelni. És a válaszom erre az, hogy NEM így van!!! Egy egyenrangú, egymást tiszetelő és szerető párnál a konfliktusokat meg lehet beszélni, vannak érvek és van konszenzus. Illetve nem is kell tökéletesnek lenni, csak elég jónak egymáshoz/egymásnak, ahol erősítitek és támogatjátok egymást.

Ne áltasd magad azzal sem, hogy vannak jó tulajdonságai, mert biztosan így van, de az alapok, a lényeg nincs meg, te nem vagy sehol ebben a felállásban.

Komoly önbecsapás még, hogy majd megváltozik, majd én megváltoztatom. Nem, nem, nem...!!! Ha ő nem akar megváltozni, te nem tudod megváltoztatni. Ha néha vissza is édesget, az nem szól másról, mint hogy szüksége van erre a játszmázásra, nem akarja elengedni ezt a hatalmi pozíciót. Te tudsz változtatni, és magadnak segítséget kérni, hogy megtudd, miért őt választottad, miért nem lépsz ki, és mi kell ahhoz, hogy ki tudj lépni. 

Tény, hogy borzasztó önismereti és önbizalom problémák, rettenetes minták húzódnak meg egy bántalmazó ember magatartása mögött. Amikor valakit megsemmisít, kizsigerel, ő erősebb lehet (persze ez csupán illúzió). Igazából egy végtelenül gyenge, gyáva, infantilis emberről beszélünk. Azonban, ha ezt ő nem tudja, nem érzi, nem látja, te nem tudsz mit tenni. Magadért viszont sokat tehetsz, nézz szembe a helyzeteddel, ne keress kifogásokat, vállalj felelősséget, merj beszélni róla, tudd, hogy ez nem a te szégyened, ha kell, kérj segítséget, merj dönteni és változtatni. Találj vissza önmagadhoz!